Ahdistavan ajatuspuuron selvittely

26.03.2020

Tuntuuko ajatukset pelonsekaiselta mössöltä koronan vuoksi? Olisiko aika niiden järjestelylle ja siivoukselle?

Mitä enemmän tilanteessa on epävarmuutta ja ennustamattomuutta, sitä enemmän ihminen stressaa, yrittää luoda selityksiä tapahtuneelle ja arvuutella tulevaa. Paljon saadaan kuitattua hyvällä ja runsaalla viestinnällä, mutta aina, ihan aina, jää tilaa tulkinnoille. Me vain olemme tällaisia.

Mitä pyörii nyt meidän päissämme? Esimerkiksi:

Meitä ei ole tiedotettu kahteen päivään. Meillä alkoi YT:t. Minut lomautetaan. Yritys menee konkurssiin. Saan varmasti potkut. Minulta pimitetään tietoa. Hän ei vastannut kysymykseeni. Hän välttelee minua. Menetimme 80 prosenttia tilauksistamme. Kaikki asiakkaat katoavat. Etätyö on mahdotonta järjestää. Joudun työskentelemään toimipisteessä. Saan varmasti tartunnan. Hän ei pysy kotona. Hän ei piittaa toisten hyvinvoinnista. Lasten päivärytmi on aivan uusi. Lasten oppiminen kärsii...

Kaikki tämä sekoittuu helposti yhdeksi kokonaisuudeksi, josta yritämme muodostaa todellisuutta. Kuitenkin suuri osa ajatuksistamme on arviota ja tulkintoja, ei puhtaita havaintoja, jotka voimme todeta faktoiksi.

Nyt olisi hyvä paikka tehdä seuraava treeni tiimin, yksikön tai vaikka koko yrityksen voimin. Tämä toimii myös perheen kesken tai yksin ihan itsensä kanssa, tai voit pyytää kaverin avuksesi.

1) Heittäkää ilmoille kaikki ajatuksenne, mitä tilanteeseen liittyy. Avoimesti kertoen, tyynesti vastaanottaen, kiittäen kaikkien osallistumisesta. Kootkaa kaikki ajatukset näkyville valitsemallanne tavalla.

2) Käykää ajatukset läpi ja tutkikaa ovatko ne faktoja vai tulkintoja. Merkatkaa ne vastaavasti tai vielä parempi, lajitelkaa. Huomatkaa miten helposti nämä sekoittuvat keskenään, ja missä suhteessa ne jakaantuvat.

3) Keskustelkaa tulkinnoista. Niiden takana on tarpeita, jotka eivät ole tulleet tyydytetyiksi. Nimetkää tarpeet, mieluiten niin, että ne ovat myönteisessä muodossa: "haluan, että kerrot päivittäin onko jotakin uutta tietoa" eikä "en halua, että tietoa tulee harvoin". Nouseeko tulkinnoista esiin toistuvasti sama tarve? Ideoikaa miten vastaatte siihen.

Kiinnittäkää huomiota asioihin, joihin voitte vaikuttaa, erityisesti viestinnässänne, jotta tulkinnoille jää jatkossa vähemmän tilaa. Mitä jokainen voisi tehdä? Esimerkiksi kysyä tarkennuksia, olla saatavilla tiettyyn aikaan kysymyksiä varten, kertoa selvästi minkä voi, kertoa ettei tiedä tai voi kertoa tarkemmin? Mitä tarpeita ette voi täyttää? Pohtikaa miten voitte silti parhaiten pärjätä näiden tyydyttymättömien tarpeiden kanssa.

Ottakaa tavaksi tarkistaa omat ja toistenne tulkinnat säännöllisesti. Parhaimmillaan heti tilanteessa, jossa ne muodostuvat. Siivous selventää ajatuksia ja tulkintojen tarkastelu antaa suuntaa toiminnalle, jotta se vastaisi oikeisiin tarpeisiin.