Autopilotin hienosäätöä

09.10.2019

Tiedättehän ihmismielen autopilotin? Upea järjestelmä monesti: se pelastaa vaaroilta ennen kuin huomaatkaan sekä säästää aikaa ja voimia, kun se tekee valintoja puolestasi! Mahtavaa! Entäs ne järjestelmän vähemmän mieluisat ominaisuudet? Kun huomaatkin joutuneesi systeemisi uhriksi ja esimerkiksi sanoneesi kyllä kun piti todellakin sanoa ei tai kun et taaskaan saanut toimittua vaikka olisit halunnut? Kenelle tästä voi valittaa?!!

Kamppailen itse kovasti tämän kanssa ja hortoilen opin polullani muutamien vinkkien kera. Mel Robbinsin "viiden sekunnin säännön" bongasin ensimmäistä kertaa Anna Perhon kirjasta Suorat sanat. Ideana on toimia konkreettisesti viiden sekunnin kuluessa ajatuksesta, että pitäisi tehdä X. Muuten aivosi keksivät uskottavia selityksiä miksi ei kannata, ainakaan nyt, ja peli on menetetty.

En siis tee sitä mitä haluaisin, kannattaisi tai pitäisi tehdä - jarruttava vastavoima iskee. Tuleva mahdollisuus tai velvollisuus vinkkaa mutta tämä työnnetään pois, vetäydytään. Ja ai että, sitten kun sinä itse systeemin pääkäyttäjänä pääset myöhemmin tilanteen tasalle, sitten harmittaa.

Vastakkainen automaattinen toiminta tapahtuu, kun hyppäät mukaan johonkin, johon et oikeasti olisi halunnut, menet kohti vaikka piti vetäytyä. Ja jälleen kun ymmärrät mitä on tapahtunut, riepoo.

Tätä olen pohtinut paljon omien rajojen määrittämisen, kommunikoimisen ja pitämisen kulmasta, eritoten Brené Brownin kirjoitusten pohjalta. Rajoistaan kiinnipitämisessä parhaiten on auttanut hidastaminen. Mietin hetken esimerkiksi viekö tämä kohti haluamaani ja onko minulla resursseja.

Suuri kysymys onkin miten saada autopilotilla kruisaava itsensä kiinni näissä tilanteissa niin, että pääsee soveltamaan näitä toimintatapoja, jotka osaa paperilla?

Asiaa pohtiessani mieleeni piirtyi selvä kuva automaattisen toiminnan ja halun tai tarkoituksen "liikkeen" suunnasta ja näiden suhteista. Voisiko näistä muodostaa jonkinlaisen tarkistuslistan tai varoitusmerkistön ja toimintaohjeen itselleen?

Kun havaitset halun mennä kohti mutta autopilotti vetää pakin päälle, vaihda viidessä sekunnissa vaihde eteenpäin ja paina kaasua. Ajatuksissa luuraava konditionaali on vahvasti läsnä (haluasin, nyt kyllä pitäisi, olisi hyvä...) ja sen perässä seuraavat estävät perustelut ja tekosyyt (mutta kun, toisaalta...). Tunnista nämä. Liike on autopilotin "pois" - korjausliikkeen "kohti".

Kun saat ehdotuksen, ja olet välittömästi sanomassa käy, onnistuu, pysähdy heti. Jos sisimpäsi sanoo ei taas, en jaksa, en pysty, en halua, tiedät perääntyä. Liike on autopilotin "kohti" - korjausliikkeen "pois".

Jokatapauksessa aina jonkun ehdotuksen tai tilanteen jälkeen, ota pikkiriikkinen tunteiden ja ajatusten skannaushetki. Kun tunnistat merkit ja suunnat, toimi. Mene kohti aitoa haluasi, tarkoitustasi, poispäin autopilotin ehdotuksesta.

Itse epäonnistun vielä vähintäänkin puolet ajasta mutta edistyen, ehkä seuraten näitä indikaatioita jatkossa vielä paremmin.