Oletko nokikkain ongelman vai rajoitteen kanssa?

11.12.2019

Tuntuuko joskus siltä, että ongelmaa on mahdotonta ratkaista? Pyörität sitä miten vain, tuloksena on tuskaa? Coachopinnoissani törmäsin tärkeään asiaan, jota olen pitänyt hyödyllisenä tänä vuonna erilaisissa kohtaamissani haasteissa.

Aina kun olet tilanteessa, jossa odotuksesi ja tarpeesi eivät täyty, ja epämiellyttävät tunteet kertovat sinulle, että jonkin on muututtava, sinun on selvitettävä eräs asia.

Pohdi tilannetta, joka aiheuttaa sinulle harmia ja tuskaa, ja selvitä, onko kyse ongelmasta vai rajoitteesta. Usein tilanne on yhdistelmä molempia, ja sinun täytyy nähdä, mitkä osat ovat mitäkin.

Kun on kyse ongelmasta, voit löytää ratkaisun siihen. Kun olet nokikkain rajoitteen kanssa, et voi muuttaa sitä. Jos yrität, tämä tuo sinulle vain kurjuutta. Rajoitteen kanssa voit kehittää selviytymistaitojasi, löytää uusia näkökulmia tilanteeseen ja muuttaa asennoitumistasi tai odotuksiasi.

Jotkut asiat ovat ongelmia, ja voimme selvittää ne. Toiset ovat ja tulevat olemaan rajoitteita, ja meidän on pystyttävä hyväksymään tuo ajatus. Rajoitteen kanssa ei neuvotella, neuvottelemme ainoastaan itsemme kanssa. Tehtävämme on käsitellä seurauksia, joita rajoitteet meille tuottavat, niin että ne vaikuttavat meihin mahdollisimman vähän. Jos taistelet rajoitetta vastaan, se omistaa sinut.