Omannäköisen elämän rakennuspiirustukset ja työkalut Osa 1/3: Kuka minä olen ja mitä minä haluan oikeasti tehdä?

08.03.2019

Olisiko mahdollista pohtia kutsumustaan, taipumuksiaan ja elämän realiteetteja ja rakentaa itselleen näistä optimaalinen yhteennivoutuma, jossa ei ole mitään turhaa? Tässä kolmen tekstin artikkelisarjassa tarkastelen ajatusta yhdistelmästä, jossa on autenttista toivetilaa, sinne auttavia työkaluja tai -vaiheita ja valintoja siitä, miten saa kipitettyä (tai raahauduttua) oikeaan suuntaan.

Viimeisen vuoden aikana olen pohtinut paljon merkityksellisyyttä työssä ja elämässä yleisesti. Samalla aloin etsiä keinoja rakentaa tulevaisuutta enemmän siihen suuntaan, mihin löytämäni viittasi. Erityisen hyödyllisiksi ajattelun herättelijöiksi oman elämäni rakennusprojektissa koin Frank Martelan kirjat Valonöörit (2015) ja Tahdonvoiman käyttöohje (2013). Samalla ajatusten työstämiseen on vaikuttanut minulla meneillään oleva koulutus ratkaisukeskeisestä coachingista Lyhytterapiainstituutissa.

Mielekkäässä elämässä on kyseessä kokonaisuus, tieto ja taito tässä, tai elämänarvostus ja elämänhallinta. Kuten Martela toteaa: "Valo antaa suunnan, nööri määrää tahdin. Ilman valoa nööri on sokea, ilman nööriä valo on jalaton." Oma ongelmani on ollut se, että tiedän nykyään kohtuullisen hyvin mitä tahdon tehdä ja miksi, mutten aina meinaa saada aikaiseksi. Tämä on turhauttavaa, koska en tietenkään tahdo olla "saamaton hippi". Artikkelisarjan seuraavissa osissa käsittelen oman matkani ja reflektion kautta nöörin osuutta asiassa sekä sitä, miten oman valonöörinsä voisi pohdinnan ja kokeilun kautta löytää. Tässä osassa keskityn merkityksellisyyteen, sisäiseen motivaatioon ja luontaisiin vahvuuksiin - siihen mitä halutaan rakentaa ja miltä rakentajan kyvyt näyttävät.

Työkaluja itsetutkiskeluun

Loppuvuodesta 2018 tein kutsumuskarttaharjoituksen, joka voi auttaa löytämään todellisen sisäisen motivaation. Listasin asioita, joita tykkään tehdä aivan silkasta tekemisen ilosta, ilman taloudellisia rajoitteita tai sosiaalisia paineita. Minulle nämä olivat esimerkiksi ajattelua, lukemista, kirjoittamista, käsitöitä, yksittäisen ihmisen kanssa juttelua ja yksilön tai yhteisöjen auttamista voimaan paremmin. Listalle päätyneet asiat olivat minulle suurelta osin selviä, mutta yllätyksenä tuli kuinka moni sinne ei päässyt vaikka niin olin olettanut - minä en siis niitä tekisi, jos voisin aivan vapaasti valita. Tarkemmin kutsumuskarttaharjoituksesta voit lukea mm. Lauri Järvilehdon blogista Ajattelun ammattilainen. Suosittelen tekemään harjoituksen, ellet siihen ole jo tutustunut. Myös sen uusiminen aika ajoin voi olla järkevää.

Toinen harjoitus, joka voi auttaa oman suunnan hahmottamisessa on VIA Survey of Character Strengths, jolla voit kartoittaa luonteenvahvuuksiasi. Jos kutsumuskartta tuo esille tekemisiä, joista pidät, tämä selventää sitä, missä olet tai olisit luultavimmin hyvä. Yhtymäkohdat ovat usein sangen selviä, kun saat molemmat silmiesi eteen - tekemiset, joita listasit hoituvat luultavasti paremmin ihmiseltä, jolla on sinun vahvuuksiasi. On myös hyvä ymmärtää miten omat vahvuutesi eivät ole pelkästään asioiden "kovaa" osaamista ja kokemusta vaan myös luonteenvahvuuksia, joita voit valjastaa käyttöösi myös uusissa tehtävissä.

Testissä 24 luonteenvahvuutta luokitellaan kuuteen hyvekategoriaan:

Viisaus ja tieto (luovuus, uteliaisuus, arviointikyky, oppimisen ilo, näkökulmanottokyky)

Rohkeus (rohkeus/urheus, sinnikkyys, rehellisyys, innostus)

Inhimillisyys (kyky rakastaa, ystävällisyys, sosiaalinen älykkyys)

Oikeudenmukaisuus (ryhmätyötaidot, reiluus, johtajuus)

Kohtuullisuus (anteeksiantavuus, vaatimattomuus, harkitsevaisuus, itsesäätely)

Henkisyys (kauneuden arvostus, kiitollisuus, toiveikkuus, huumorintaju, hengellisyys).

Omista vahvuuksistani neljä osui kategoriaan viisaus ja tieto ja yksi henkisyyteen. Nämä korreloivat vahvasti kutsumuskarttani asioiden kanssa.

Saatat hyötyä myös muista testeistä tai kuvauksista persoonallisuudesta tai temperamentista, sekä erityisesti reflektoinnista näiden perusteella. On hyvä muistaa, että piirteet ovat taipumuksia, eivät lokeroivia ja leimaavia tyypityksiä. Ne eivät yksinään kuvaa tai selitä sinua tai käytöstäsi mutta voivat auttaa ymmärtämään mitkä asiat voisivat sopia sinulle luontaisesti ja missä et ehkä ole vahvimmillasi tai tyytyväisimmilläsi. Yleisesti käytettyjä persoonallisuuspiirreteorioita ja -analyysejä ovat esimerkiksi MBTI tai Suomessa käytetty Luontaiset taipumukset, Big Five ja temperamenttipiirrekuvaukset.

Kun pohdit yllä olevia asioita, alat olemaan jo aika hyvin käryllä siitä, mitä haluat tehdä, missä olet omimmillasi ja mihin ei ehkä kannata suunnata. Miltä se oman elämäsi talo nyt näyttää ja miltä rakentaja? Selkiytynyt kuva saattaa myös olla sangen erilainen kuin mitä oletit, varaudu siihen. Nykyinen talosi on ehkä rakennettu vastaamaan muiden toiveita tai olet ehkä ajautunut asukkaaksi vahingossa. Saatat myös tajuta, että vahvuutesi viittaavat kykyihin rakentaa erinäköistä asumusta, mahdollisesti sellaista, jota et ole tullut ajatelleeksi aiemmin.

Kohti toimeenpanoa elämän realiteeteissa

Jaahas! Nyt kun suunta on valaistu, eikun jalat alle ja menoksi. Tai niinhän sitä luulisi. Tämä onkin monelle sitten se kohta, jossa iskee ihmetys, niin minullekin. Miten saada pystyyn oman kutsumuksensa piirtämä rakennus, keskittyä olennaiseen ja välttää asioita, jotka eivät ole linjassa piirustusten kanssa? Rakentamista sekoittaa myös totuus siitä, että elämässä ei voi myöskään vain noukkia rusinoita pullasta.

Jos ihan rehellisiä ollaan, matkalla valooni ja talooni tarvitsen myös niitä vähemmän kivoja juttuja, mikäli ne tukevat pääsyäni kutsumukseeni tai pysymistäni siellä. Esimerkiksi liikunta ei ole minulle kutsumuskartan asia, intohimo. Tajuan kuitenkin, että se auttaa minua pysymään terveenä, mikä taas on aika oleellista, jotta pääsen toteuttamaan kutsumustani. Samalla tavalla, koska haluan pysyä hyvissä väleissä perheeni ja työtovereideni kanssa, minun on myös siivottava jonkin verran yhteistä ympäristöämme, vaikka puuha on minulle vastenmielistä. Yhtä lailla jokaiseen työhön sisältyy osa-alueita, joista emme pidä mutta jotka tulevat niin sanotusti paketin mukana.

Kutsumuskartan ja luontaisten vahvuuksien kartoittamisen lisäksi voikin olla siis aiheellista laatia toinen lista asioista, jotka tukevat matkaasi kutsumuskartan asioita kohti. Muista kuitenkin olla tarkkana ja jättää tältäkin listalta pois "huijarit" eli asiat, joita tekisit pelkästään ulkoisesta paineesta.

https://theawkwardyeti.com
https://theawkwardyeti.com

On hyvä todeta, että vaikka reflektion päätarkoituksena on kartoittaa sitä, mitä kohti pyrit, mikä on sisäinen motivaatiosi ja luontaiset vahvuutesi, voi olla paikallaan merkitä ylös havaitsemasi huutavat heikkoutesi. Nämä ovat osa rakentajan profiiliasi ja vaikuttavat rakentamisen onnistumiseen tai ainakin sujuvuuteen. Niiden tiedostaminen tulee varmasti tarpeen myöhemmin, kun pääset suunnittelemaan askeleita kohti päämäärääsi osissa 2 ja 3.

Tämän osan tarkoituksena oli tuoda yhteen vinkkejä miten voit työstää itsellesi kuvaa siitä, mitä haluat tehdä, missä olet hyvä ja mitkä realiteetit vaikuttavat välittömästi rakennustyöhösi. Seuraavassa osassa esittelen työkalun, jolla voit sekä kirjata ylös rakennuspiirrustuksesi, että kartoittaa välineesi työhön.