Omannäköisen elämän rakennuspiirustukset ja työkalut Osa 2/3: Tiedän mitä tehdä, mutta kroppa ei tottele

11.03.2019
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RELAXED_CAT.jpg
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RELAXED_CAT.jpg

Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa kerroin useasta työkalusta, joita voi käyttää oman elämänsä arkkitehtuuriin - hahmottamaan mitä ihan oikeasti haluaa tehdä ja mitkä vahvuudet tukevat tätä. Tässä osassa nytkäytetään vaihde ajatuksista teoiksi käyttämällä työkalua, jolla tuodaan samalle pöydälle sekä rakennuspiirustukset että käytettävissä olevat työkalut.

Kuten usein todetaan, rakentaminen tapahtuu tiili kerrallaan. Askeleet kohti merkityksellisempää elämää ovat lopuksi pieniä arjen valintoja. Minulle (enkä usko olevani ainoa) on olemassa asioita, joita tahdon tehdä ja teenkin, asioita, joiden tiedän olevan hyväksi mutten silti tee ja asioita, joiden tiedän olevan haitallisia mutta teenpä kuitenkin. Epämiellyttävää ja haitallista en sentään tee (tällaisessa toiminnassa olisi varmaankin jo kyse pahemmasta haitallisesta addiktiosta). Nelikentässä nämä asettuisivat seuraavasti.

Huomion arvoista on ensinnäkin se, että mihin neljännekseen asia sijoittuu, riippuu ihmisestä. Minulle salitreeni sijoittuu ensimmäiseen ja lukeminen toiseen. Toiseksi, sijainti akselistolla voi vaihdella monien tekijöiden myötä (esim. elämäntilanne, stressitaso, verensokerin taso, seura, jne.), eli se ei välttämättä ole staattinen. Väsyneenä kiinnostaa vielä vähemmän tsempata, jokin innostuksen aihe voi taas saada aikaan epätavallista jaksamista.

Ideana onkin lähteä rakentamaan tapoja ja tekemisiä, jotka ovat askelia kohti merkityksellisempää ja parempaa elämää, joko suoraan tai mutkan kautta. Kiemuraisempi tie on vaativampi - kun sisäinen motivaatio ei auta, tarvitaan avuksi tahdonvoiman keinoja. Itse olen sitä sorttia, että järkeily hyödyistä ei kanna, ainakaan helposti, impulssin yli. Myöskään palkinnot ikävältä tuntuvan suorituksen jälkeen eivät tunnu itselleni juurikaan tehoavan. Lähtökohtaisesti siis pyrin tekemään asioita, joista pidän ja ikävät asiat tehdään todellakin hammasta purren, tatti otsassa ja valitettavan usein niitä myös vältellään ("myöhemmin, sitten joskus, kun on ihan pakko").

Tee sitä mikä toimii

Tähän kirjoitussarjaan johtanut pohdinta lähti oikeastaan sattumalta tulleesta oivalluksesta - entäpä jos alkaisin kuuntelemaan äänikirjoja kuntosalitreenin tai kävelylenkin aikana? Tämä olisi klassinen win-win: saan kohotettua kuntoa ja samalla aikaa rakastamalleni kirjallisuudelle. Molemmat asiat olivat olleet retuperällä, koska kivalle ei muka ole aikaa ja ikävämpää olin vältellyt. Seurauksena oli ollut merkillinen limbotila, jossa en tehnyt sitten mitään kunnolla. Nyt suorastaan odotin, että pääsen salille tai tekemään kotitreeniä, ja aloin käyttää äänikirjametodia myös esimerkiksi tekemään siivoamisen vähemmän kärsimykselliseksi.

Koska kikka näytti toimivan, mietin mitä muuta voisin fiksata maton alle lakaistuissa tekemisissäni. Huomasin varsin pian, että asioissa on eroja, jotkin eivät ratkenneetkaan näin helposti. Esimerkiksi epäterveellisen ruoan vähentäminen tuntui vaativan aivan erilaista lähestymistä. Mieleeni pulpahti voisiko ero johtua siitä, että uusi tapa on useimmiten helpompi omaksua kuin vanha tapa poisoppia. Ryhdyin piirtelemään ja päädyin oheiseen taulukkoon, josta nyt toivon mahdollisimman yleispätevää työkalua merkityksellisen elämän reflektointiin ja muutoksen toteuttamiseen. Tarkoitukseni oli yhdistää oikeat tavoitteet, sisäiset ja ulkoiset motivaattorit ja tuoda näkyväksi näiden vaikutussuhteet. 

Mitä tahdot rakentaa?

Ennen kuin ryntäät sahaamaan lankusta askelmia portaisiin, on viisasta miettiä valintaa valmisportaiden tai itse tehtyjen välillä, suunnitella portaiden mallia ja mittoja, ja harkita ylipäätään montako kerrosta taloosi rakennat. Taulukon vasemmassa alakulmassa on tila kutsumuskartan kiteytykselle tai vaikka luontaisille vahvuuksillesi. Itse kokonaisen kartan voit piirtää arkin kääntöpuolelle tai erilliselle paperille. Muihin alasarakkeisiin voit jakaa valitsemasi tärkeimmät ja motivoivimmat asiat kutsumuskartastasi. Varsinaiset konkreettisemmat tekemiset sekä abstraktimmat, yleisemmät mielenkiinnon kohteet, arvot ja mission erikseen. Nämä ovat sisäisen motivaation työkaluja, joita käyttää apuna - juuri sitä mitä haluat tehdä. Tehtävien ja reflektion kautta tiedät mitä haluat rakentaa ja miksi, ja nyt olet kirjannut ne näkyville yhteen paikkaan.

Sitten miettimään mitkä konkreettiset askeleet veisivät sinua kohti päämäärääsi. Teet siis rakennesuunitelman ja työpiirustukset arkkitehtuuriseen luomukseesi. Listaa ylhäällä oikealla olevalle alueelle elämänalueet tai muut sopivat luokat. Itse listasin kolme: työ/opiskelu/kehittyminen/ura, terveys sekä ihmissuhteet. Mieti näihin muutostoiveet tai tavoitteet. Sinulla saattaa jo olla mielessäsi konkreettisia tekoja tai tapoja tai sitten yleisempi mielikuva siitä millainen on parempi tila. Mieti ja pohdiskele näitä ja miten ne istuvat isoon kuvaan.

Kun olet löytänyt mielestäsi kokeilemisen arvoisia askelia kohti toivottua tulevaisuutta, kirjaa vasempaan sarakkeeseen uudet omaksuttavat tavat ja oikeaan poisopittavat vanhat tavat. Tämä on tavoiteinventaario, listaus rakentamisen työvaiheista - et lähde työstämään kaikkia kerralla. Kattavamman listauksen tekeminen voi kuitenkin auttaa sekä valitsemaan tavoitteen että pohtimaan ylipäätään haluasi ja sitoutumistasi tavoitteisiin. Kutsumuskartan tekeminen ennen tavoitteiden tarkastelua onkin järkevää - se on hyvä apuri reflektoidessasi ovatko tavoitteet sinusta oikeasti tavoittelemisen arvoisia. Tarvitsetko taloosi uima-allasta tai viittä makuuhuonetta?

Työkalupakkia täyttämään

Pohdi seuraavaksi mitä etuja ja hyötyjä muutoksen toteutumisesta seuraa, mieti eri näkökulmia ja vaikutussuhteita. Voit piirtää myös miellekartan erilliselle paperille, koska eri tavoitteiden välillä on yhteyksiä. Mitkä tahansa kannustimet, joita keksit vasempaan hyötypalkkiin voivat toimia, joten niitä kannattaa keksiä, listata ja kokeilla. Nämä ovat nyt perusteluja äsken kirjaamillesi työvaiheille, asioille, joita teet koska ne tukevat pääsyäsi viimekäden tavoitteisiisi. Mitä vastenmielisemmältä asia tuntuu, sitä kekseliäämpi sinun kannattaa olla.

https://theawkwardyeti.com
https://theawkwardyeti.com

Kirjaa omaan sarakkeeseensa tunnistamasi uhat rakennuspuuhiesi tiellä. Kannattaa kehittää itselleen sopivia tapoja tukea tahdonvoimaa varautuen hankaliin hetkiin: ympäristön muokkaaminen, aikataulut, palaute ja palkitsemisjärjestelyt auttavat, kun on tiukempaa. Saatat jo tietää joitakin tapoja kokemuksesta, ja kokeilemalla ja selvittämällä mikä itsellesi toimii missäkin tilanteessa ja minkäkin haasteen kanssa pääset myöhemminkin muokkaamaan pakkiasi.

Koska tahdonvoimamme on rajallinen, kaikkia muutoksia ei kannata toteuttaa samanaikaisesti, vaan valita ja ottaa haltuun yksi kerrallaan, ja jatkaa siitä askel askeleelta eteenpäin. Joku voi valita esimerkiksi asian, jonka uskoo pystyvänsä helpoimmin toteuttamaan, toinen saattaa valita muutoksen, jolla arvioi olevan suurimman vaikutuksen. Mieti mihin tällä hetkellä raksallasi pystyt tai mikä työvaihe on yksinkertaisesti hoidettava ensin.

Tässä osassa esittelin työkalun, jolla tuoda yhteen näkyville sekä tavoitteesi - niin sisäisestä motivaatiostasi kuin ulkoisista realiteeteista lähtöisin olevat - että käytettävissä olevia työkaluja - vahvuuksiasi ja ulkoisia apukeinoja. Viimeisessä osassa pohdin sitä miten juuri työpöydälle levittämämme suunnitelmaa lähdetään hyödyntämään.