Ratkaisu ei välttämättä liity ongelmaan

20.09.2019

Ratkaisukeskeisen coachingin yksi erityispiirre on ajatus, että ratkaisut eivät välttämättä liity ongelmaan. Tämä on yksi syy miksi ongelman analysointiin ei ratkesissa keskitetä voimia. Tämä voi tuntua erikoiselta sillä asennoitumis- ja lähestymistapa eroaa useista muista metodeista.

Otetaan esimerkki omasta elämästäni. Liikunta ei ole mulle intohimo, vaan lähinnä väline pysyä terveenä. Teen sitä koska ymmärrän sen hyödyt - pääsen terveenä tekemään asioita joista oikeasti pidän. Itse tekeminen on usein epämiellyttävää, varsinkin juoksu. Halusin keväällä kuitenkin aloittaa lenkkeilyn koska se liikuntamuotona on vaan niin kätevä.

Miten ihmeessä motivoitua lenkille? Lähdenkö analysoimaan ongelmaani ja löytämään sitä kautta ratkaisuja? Miksi inhoan juoksua? Huono tekniikka, check. Epäsopiva ruumiinrakenne, check. Asenneongelma, check? Tulen yhä epämotivoituneemmaksi ja itseäni syyllistäväksi mitä enemmän kaivelen. Ratkaisuehdotuksetkaan eivät sytytä. Mene juoksukouluun, laihduta, ota itseäsi niskasta kiinni. 

Tavoite oli kuitenkin vain päästä lenkille. Ratkaisuksi nousi sattumalta äänikirjojen kuuntelu, rakastan sitä. Nyt lenkkini ovat lukuhetkiä ja odotan niitä innolla. Vaikka juoksu ei edelleenkään ole nam. Eikä tekniikkani tai ruumiinrakenteeni mainittavasti muuttunut.