Tunne palautteena

14.10.2019

Hitsin tunteet! Erityisesti ne epämiellyttävät. Usein toivoisi pääsevänsä niistä eroon. Oletko koskaan miettinyt, että ne ovat myös hyödyllisiä?

Tunteet toimivat palautejärjestelmänä. Ne auttavat tunnistamaan menemmekö oikeaan suuntaan. Jos toiminta ei ole linjassa tavoitteidemme, toiveidemme ja odotustemme kanssa, on seurauksena epämiellyttäviä tunteita ja ajatuksia. Tämä on normaalia ja hyvä asia. Miksi?

Epämiellyttävien tunteiden tehtävä on ohjata meitä tekemään korjauksia, muuttamaan odotuksiamme, käytöstämme tai näkökulmaamme.

Odotusten muuttaminen tai tarkentaminen ei välttämättä tunnu houkuttelevalta - moni mieltää tyytymisen vähempään eräänlaisena luovuttamisena. On kuitenkin hyvä pohtia mitä oikeasti haluaa ja tarvitsee, onko ajankohta ja olosuhteet tälle suotuisat ja myös minkä hinnan on valmis maksamaan saavuttaakseen haluamansa.

Käyttäytymisen muuttamisen suhteen olemme usein fatalistisia - en voi sille mitään, ei toimi, näin se menee, en aio muuttua. Muutos ei ole mahdollista, ennen kuin haluamme sitä eli löydämme hyötyjä tai ennen kuin uskomme mahdollisuuksiimme. Näitä on hyvä tarkastella. Näkökulman vaihtaminen jeesaa myös silloin kun edessämme on ongelman sijaan rajoite, jonka kanssa on opittava selviytymään.

Tunne kertoo taas kun menet oikeaan suuntaan.