Tuntuuko kiitoksen antaminen vaikealta? Näin selätät ajatuksen teennäisyydestä.

14.06.2019

Olisiko kiva saada enemmän palautetta omasta toiminnasta? Olisiko mukavaa kyetä antamaan sitä muille kiemurtelematta?

Kuvittelen nyt mielessäni lukuisten käsien nousevan ja päiden nyökkäilevän, koska vertaistuki auttaa. Minulle ainakin kehittyminen yhtään tässä asiassa on vakaan päätöksen ja rankan työstämisen takana - "oispa kiva" ei kanna haaveilua pidemmälle, se ei saa minua ottamaan vastuuta ja toimimaan.

Kun sen pienenkin ekan askelen ottaminen tuntuu vaikealta, seuraava saattaa jeesiä. Aloita vahvistavan palautteen antamisella. Vaikka tämäkin usein aiheuttaa kiusaantuneisuutta, on se kuitenkin kevytversio korjaavan palautteen antamisesta.

"Mutku kehuminen on niin teennäistä..." Tämä levyhän se yleensä pärähtää soimaan vastauksena ajatukseen pitäisiköhän kiittää tai kehua. Ei muuten ole teennäistä. Tuo epäröinnin triggeröivä ajatus on juuri merkki siitä, että jokin toiminta synnytti sinussa kiitollisuuden, arvostuksen tai ihailun tunteen, joka kolkuttelee hennosti päästäkseen pukeutumaan sanoiksi. Se on indikaatio aitoudesta. Sen kaveri on tunne, joka tulee hiukan perässä ja huokaa "mikset sanonut mitään, ois ollu paikka".

Älä oleta, että toinen ei halua kuulla palautetta. Suurella osalla meistä on lastinaan opittu kiusaantuneisuus vahvistavan palautteen ja kiitoksen vastaanottamisesta siinä kuin antamisestakin. Kaikilla on kuitenkin kokemuksia siitä miten hyvältä aito kiitos ja arvostus tuntuu.

Anna ensin palautetta sillä tavalla, joka sinusta tuntuu luontevimmalta - silloin kynnys on matalin. Kirjoita, jos naamatusten kiittäminen inhottaa. Kiitä livenä, jos kirjallinen versio tuntuu tönköltä. Kun olet päässyt vauhtiin ja tunnet toisen, voit edistyä kokemaan hiukan enemmän epämukavuutta ja antaa palautteen juuri sillä tavalla kuin sen kohde siitä eniten pitäisi. Tärkeintä on kuitenkin sisältö, kun se tulee aidosta halusta, se ei voi mennä metsään.

Annetaan siis tunteen toimia vipuna toiminnalle. Kiusaantuneisuuden levy pois päältä ja sydämestä tuleva palaute tilalle. Otetaan vastuu palaute- ja kiittämiskulttuurimme muuttamisesta.